Liverace – full fart mot sesongstart
Foto Stine Cecilie Mikalsen

Liverace – full fart mot sesongstart

Liverace er navnet på utviklingsprosjektet Femundløpet AS har igangsatt sammen med Raske Poter AS.
Liverace skal være en komplett løsning for arrangører innen hundekjøring, men kan selvsagt også brukes for andre typer idrettsarrangementer eller eventer. Det er moduler for løpsadministrasjon, påmeldinger, resultatservice, tracking og mediehåndtering.

Et løft for sporten

Løsningen er et løft som gjør det enklere for klubber å arrangere løp og gjør det lett for publikum å følge med underveis. Mediemodulen skal bringene løpene ut, livet som sofa-musher blir enklere.
Åtte løpsarrangører har pr i dag tatt løsningen i bruk. Påmeldingsløsningen og løsningen for løpsadministrasjon har vært på lufta siden 01.10.23. Relativt knirkefritt. Erfaringene som gjøres underveis blir løpende tatt tak i og er med på å gjøre løsningen bedre. Utviklinga og tilpasninga skjer i samarbeid med miljøet.
Eierskapet til Liverace skal være i hundekjørermiljøet. Arbeidet er satt i gang til beste for felleskapet og løsningen drives fram av sportens behov. At vi ser at løsningen også kan være et verktøy i andre idretter, som eksempelvis ultraløp og andre typer arrangementer er et pluss.

Trackingenhet valgt

Trackingenhet fra Findmy
Trackingenhet fra Findmy

Som Femundløpet offentliggjorde fredag 17.11.23 trackingenhet nå valgt. Tracking er svært sentralt i langdistanse hundekjøring. Hvor er deltagerne, hvem ligger først, hvem nærmer seg sjekkpunkt, hvem nærmer seg mål… Noen følger «sin deltager» andre er interessert i å se hvem som ligger først i sporet. Tracking handler også om sikkerhet.

Utfordrende dekningsforhold rundt om i det ganske land har gjort at vi har vært nødt til å finne fram til enheter som sender signaler både over mobilnettet og via satellitt. Flere ulike enheter er testet og vurdert. Valget har falt på enheter fra Findmy. Denne ble valgt nettopp fordi den sender både over mobilnett og statelitt. Enheter som kun sender på satellitt er rett og slett for kostbart både å anskaffe og benytte. Nedtak av satelittsignaler ville tatt knekken på økonomien, enten løpet er stort eller lite.

Som før vil sporingen vises i en kartløsning, slik at man ser hvor i terrenget deltageren befinner seg.
Dette er en norsk løsning, utviklet av gründere med tilhold på Kvikne i Tynset kommune, en av Femundløpets vertskommuner. Nærhet til leverandør er en sikkerhet for support og service. Enhetene er gjennomprøvd i dekningsfattige områder og under ulike værforhold, og de er enkle å håndtere for oss som arrangerer løp.

Mange løp skal bruke trackingen kommende sesong

MUSH Synnfjell, helga 05.-07.01.24 blir første løp, deretter følger , Beskades, Gausdal Maraton og Gruveløpet før Femundløpet 2024. Senere på sesongen skal også mellomdistanseløpet Norway Trail, samt Villroa Race og Pasvik Trail bruke trackingløsningen.

Det er viktig å understreke at også løp som ikke benytter Liverace kan bruke trackingløsningen nå som utvikles.

Resultatservice

Løsningen for resultatservice nå i testfasen og er snart klar for å vises fram til offentligheten. Her har vi hentet inn innspill fra flere klubber for å ha best mulig grunnlag for å designe utseende og innholdet i resultatservicen. Det vil være enkelt å svitsje mellom tracking og resultatservice.
Integrert i denne løsningen er også sjekkpunktenes registrering av tider inn/ut og hunder inn/ut, så enkel at den kan betjenes på telefon, med polvotter på.

Nyheter underveis i løpet

I Liverace velger du enkelt hva du vil se; resultater, tracking/sporing eller nyheter. Så fort løpet har startet er ikke lenger overskriften «påmeldte», men resultater.


Under nyheter vil du finne bilder, filmsnutter, direkte streaming, ja, alt det enkelte løp ønsker å formidle til publikum.
Å legge ut «ting» på egen nettside, Facebook eller Instagram vil selvsagt også være mulig gjennom mediemodulen. Men det flotte med nyhetsstrømmen i Liverace er at her er det løpsarrangørene som er sjefen. Saker blir publisert kronologisk og den som følger med kan bla tilbake til der man slapp sist. Ingen fremmede algoritmer bestemmer hva du ser.
Det gledes til å sitte på «bakrommet» å ta i mot alt som kommer inn og få det ut til glede for publikum.

Liverace - lett for arrangører – lett for publikum

Les også: