Juniorer + mentorer = sant
Foto Dace Znotina

Juniorer + mentorer = sant

Femundløpets mentorordning skal være tilgjengelig for kjørere i Fjunior og F200. Tre mentorer er klare; Geir Johansen, Egil Lønne og Johanne Sundby. Vi har tatt en prat med mentor Geir Johansen og junior Marta Monsen.

Mentorordningen
Mentor Geir Johansen
Mentor Geir Johansen

Hvorfor være mentor spør vi Geir? Svaret kommer kjapt. Når jeg sjøl kjørte F200 i 2020 og opplevde den gode støtten mentorene var for mine handlere, det veldig lett å si ja da Femundløpet tok kontakt. Egentlig skulle jeg kjøre sjøl, men da Kaia Hannestad Mikalsen Nygaard (Bergen Trekkhundklubb) sa ja til å kjøre mitt spann i årets løp, var saken klar. Jeg vil være mentor.

Geir startet med hundekjøring i 2010 og legger ned mye jobb i trening både høst og vinter. Å bo i Bergen betyr ofte lang reisevei for trening på snø, mens barmarksforholdene derimot er gode.
-Jeg ser fram til å møte kjørere på sjekkpunktene og det å kunne være en støtte både for dem og deres handlere underveis. Kanskje er dette spesielt viktig i år understreker Geir, villmarksløpskonseptet gjør jo at kjørerne ikke får forlate oppstallingsområdet. Dette gjør mentortjenesten ekstra viktig.

Junior klar for sporet
Junior Marta Monsen
Junior Marta Monsen

Marta Monsen, 14 år, fyller 15 i 2022, stiller til start i FJunior 2022. Etter å ha formelt kvalifisert seg gjennom Gruveløpet for et par helger siden er hun nå klar for nytt løp. Marta bor i Vestre Slidre i Valdres og kjører for Valdres Trekkhundklubb. Hun er ikke akkurat noen nybegynner tross sin unge alder. Hun er født og oppvokst i en kennel og har kjørt hund hele livet. Med foreldre som kjører var det godt tilrettelagt for å kunne komme i gang med hundekjøring. Også bror kjører hund og kjørte Femundløpet i 2020. Marta ser fram til å kunne komme av gårde fra start og legge alt stress bak seg og bare kunne fokusere på hundene og kjøringa. Selv om hun kunne ønske at hun hadde fått trent mer enn det som har vært mulig pga lite snø, føler hun seg klar, både for Femundløpet og et fremtidig liv som hundekjører.

-Når vi fortsetter praten med Geir viser det seg at han jo kjenner Marta godt fra før. Han glemmer ikke så lett at han omtrent da Marta var fem år spurte hva hun skulle bli da hun ble stor. Svaret kom klart og tydelig; hundekjører. Hun er allerede godt i gang!

Få 14 åringer får den erfaringa deltakerne i FJunior får gjennom å drive med hund og kjøre løp. Erfaring som kommer til nytte også i hverdagen.

Femundløpet er stolt av juniorene og glad for at mentorene er klare for årets løp.

Les også: