Dugnad og fellesskap på sjekkpunkt Tufsingdalen
Foto Martin Rindalsholt

Dugnad og fellesskap på sjekkpunkt Tufsingdalen

For Femundløpet som organisasjon er visjonen «Sammen skaper vi Femundløpet». Organisasjonen Femundløpet har mange oppgaver som skal løses og mange ulike aktører som bidrar. Uten det gode samarbeidet mellom alle som har en oppgave og entusiasmen i alle ledd ville vi ikke klart å realisere vår overordnede visjon «Sammen skaper vi opplevelser og varige minner».

Sjekkpunkt Tufsingdalen

Sjekkpunkt Tufsingdalen driftes av Tufsingdalen samfunnshus og Medvandrerne. Høsten er her og arbeidet med å gjøre klar er godt i gang. Denne helga har Femund Trekkhundklubb gjort jobben med å slå ned stolper på sjekkpunktet. Godt å få gjort før telen har tatt skikkelig tak.
Også på de andre sjekkpunktene gjøres det i disse dager forberedelser som det er godt å ha gjort før snøen legger seg.

Foto Martin Rindalsholt
Foto Martin Rindalsholt

Dugnad

Vi er alle stolte av norsk dugnadstradisjon. Det er ikke meningsbærende å påberope seg noen verdensmestertittel, for andre samfunn og kulturer har også tradisjoner for å dra lasset sammen, men det er verdt å se litt nærmere på begrepet.

Store norsk leksikon har en artikkel om begrepet. Her defineres det slik: «Dugnad er frivillig, ubetalt arbeid som blir gjort i ein fellesskap.» Og det framkommer at begrepet har norrøn opprinnelse; dugnaðr ‘hjelp, støtte’

Lønna for dugnadsarbeid er opplevelsen av fellesskap og selvsagt at det er et nyttig arbeid man bidrar med enten det er for et konkret arrangement eller det er for lokalsamfunnet man lever og bor i.

Norges nasjonalord i 2004

I Wikipedias artikkel om begrepet dugnad trekker de fram følgende:
«Dugnadsbegrepet er påstått å være utpreget norsk. Våren 2004 ble ordet «dugnad» kåret til Norges nasjonalord. NRK viste en serie språkprogram (Typisk norsk), og seerne ble invitert til å foreslå og deretter stemme frem et norsk nasjonalord. «Dugnad» vant knepent foran «jah» (på innpust), «matpakke», «hæ» og «koselig».»

Femundløpet er basert på felles innsats for felles mål. Utallige frivillige timer legges ned både før, under og etter løpet. Frivillige fra fjern og nær gjør Femundløpet mulig.

Foto Martin Rindalsholt
Foto Martin Rindalsholt